Premiär i oktober 2015

DVD-stororingen Turismen och de storskaliga industrierna kommer sällan överens om hur naturresurserna skall användas. Guideföretag kan ha svårt att få tillstånd att bedriva småskalig ekologisk turism medan gruv -och skogsbolag har lättare att få tillstånd att bedriva sin verksamhet med skövlad natur som följd. Hur skall man tänka om naturanvändningen och framtiden?  Vilken plats har turismen i det samhanget och hur kan man försvara t.e.x. lyxresor med helikopter till fjällen?

Tomas Jönsson och Fredrik Broman tar sig an att fundera kring olika stora och tunga ämnen, men det finns också tid för lättsammare diskussioner kompisar emellan. Givetvis får vi både se och höra mycket runt fiske i allmänhet och om öringar i synnerhet. Glädjen och kamratskapen vid strömmarna är genuint äkta och blommar ut i många tankekorn vid lägereldarna.

Allt material är filmat i Arjeplogsfjällen och Ritsem sommaren 2012, en sommar som inte kommer att gå till historieböckerna som någon av de varmaste. Vissa delar av fjällkedjan hade ingen sommar alls, och ofta flugfiskades det i hård blåst och regn, några gånger kom det t.o.m. snö! Men humöret var alltid på topp! Utöver Fredrik och Tomas möter vi också andra fiskekamrater som följde med på de olika turerna.

Allvar, humor och fiske i skön blandning. En sevärd film även om man inte skulle vara fisketokig.

trailerfilmsidanbioguiden

 

 

 

 

Hooked_on_the_azores_DVD Fyra fiskekompisar från Stockholm beslutar sig för att spänna spöna i en internationel tävling för djuphavsfiske på Azorerna.  Mycket väntan, frustration och glädje avlöser varandra under tre tävlingsdagar och det är spännande ända till slutet. Vi får se en och annan stor fisk tas upp förstås, men även utan det så hade filmen varit mycket sevärd tack vare de medverkande personerna och deras hängivenhet för sporten, men kanske framför allt för den goda stämningen och fantastiska kamratskapen som följer oss genom hela äventyret. Det är svårt att inte gilla det här gänget! En 48 minuters feel-good fiskefilm.

trailerfilmsidanbioguiden

 

 

 

 

 

Premiär i mars 2016

DVD-folder-Den-Sista-Generationen

Vi har en ursprungsbefolkning i Sverige som många av oss inte har fått lära sig nästan något om i skolan och istället har vi skapat oss en bild av samerna från tidningsartiklar och insändare. Vi kan veta mycket om ursprungsfolk i andra länder och vilka svårighete de lever under, men väldigt lite om hur situationen är i Sverige för samerna. Vi vill gärna tro att i Sverige går allt rätt och rättvist till, men hur är det egentligen?
Den här filmen ger en inblick i vardagen hos ett skogssamiskt renskötarfamilj i Norrbotten, till verkligheten bortom alla arga insändare och kommentarer.

• Hur är livet som renskötande same i dagens Sverige?
• Vilka är de dagliga problemen och framtida hoten?
• Hur långt är det möjligt att leva som på gamla tider?

Henrik Andersson från Gällivare skogssameby delar med sig av sina tankar och erfarenheter under ett år.

trailerfilmsidanbioguiden